keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Hyvä paha ruoka

Ai suolistosairaus! Oletko kokeillut ruokavaliohoitoa?

Vielä kerran: Olen.

Minun sairauteni on omani. Moni uskoo tietävänsä ratkaisun siihen ja tiedän, että yllä oleva kysymys sisältää myös paljon hyvää aikomusta. Tiedoksi epäilijöille. En ole aiheuttanut sairauttani syömällä väärin. En ole aiheuttanut sairauttani. En ole myöskään onnistunut parantamaan sairauttani ruokavalioilla.

Kun sairauteni ensimmäisen kerran äityi pahaksi noin 18-vuotiaana, sairastuin sekundaariseen anoreksiaan. Sairauteni oli niin raju, että mikään mitä söin ei tulehtuneesta suolesta imeytynyt. Mikään terveellinen tai epäterveellinen ruoka ei myöskään maistunut, koska kaikki mitä laitoin suuhuni, päätyi painajaismaisiin vessaralleihin. Oli aikoja, jolloin elin pelkillä lisäravinnejuomilla. Lääkäri sanoi, että nyt syöt tai tulet sairaalaan letkuruokintaan. Ravitsemusterapeutti sanoi puolestaan tuolloin, että syö sitä mitä tekee mieli, mutta pienissä annoksissa.

Kokeilimme nuoruudessani äitini avulla scd-ruokavaliota ja olen kokeillut fodmapia, tuloksetta. Lapsena söin tavallista kotiruokaa ja leikin kesät maalla ja muutenkin ulkona ja metsässä. Eli olen ollut alttiina hyvänlaatuisillekin bakteereille. Gluteenittomalla ja laktoosittomalla ruokavaliolla saan turvotuksia ja niiden aiheuttamia kipuja vähenemään hetkittäin, mutta muuten ei nekään rajoitukset vaikuta. Usein syöminen ei edes ole miellyttävää kipujen, suolistokouristusten ja pahoinvoinnin lomassa. 

Toisaalta syöminen on myös ihanaa. Kun saa eteensä maukasta, ravintoarvoiltaan rikasta ja kaunista ruokaa, on syöminenkin nautinto. Ja jos vielä kaupan päällee selviää oireitta tai ilman pelkoa oireista, on nautinto taattu.

Huonoina aikoina kehoni pystyy käsittelemään vain tällaista ravintoa. Smoothiet ja kananmunat ovat tarpeeksi pehmeitä, helposti sulavia ja proteiinipitoisia.


Useimmiten lautaseni näyttää tältä.

Tiedän, että jotkut Crohnin tautia ja Colitis ulcerosaa sairastavat saavat helpotusta tietyistä ruokien välttelyistä ja ruokavalioista. Mutta nämä ovat yksilöllisiä hyötyjä. Jokaisella on eri tavalla reagoiva sairaus ja jokainen on oman sairautensa asiantuntija.

Kannustan kokeilemaan kaikkia järkeviä ruokavalioita, koska yleensä kokeilemalla voi löytää itselleen haitalliset ja hyödylliset tekijät. Haluan kuitenkin painottaa, että mikään ruokavalio ei ole yleisesti sovellettavissa oleva ratkaisu suolistotautien paranemiseen.

En kuitenkaan vähättele ravitsemuksen tärkeyttä. Toivon lisäselvittelyjä erilaisten ruokien vaikutuksista näiden sairauksien syntyyn. Jos löytyisikin jokin ennaltaehkäisevä ruokavalio, ettei näihin sairauksiin tarvitsisi enää jälkipolvien sairastua.

Suolistosairaan hoitopolkuun olisi hyvä automaattisesti liittää ravitsemusterapiaa ja ruokavalioneuvontaa jo siellä ensimmäisillä lääkärikäynneillä. Tuntuu väärältä, että jokainen joutuu itse aloittamaan ruokakokeilut alusta. Ruoasta voi helposti tulla suolistosairaalle vihollinen, jos ei saa tukea oman ruokailun onnistumiseen. Lääkäreillä on varmasti usein kokemusta siitä, minkälainen ravinto voisi rauhoittaa suolta ja ylläpitää sen normaalia bakteeriflooraa. Suoliston hyvinvointia tukeva monipuolinen ravinto voi kuitenkin parhaimmillaan tukea lääketieteellistä hoitoa ja ylläpitää hoitovastetta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ovia

Aukaisin oven, enkä saa sitä enää kiinni. Olen ihan vilpittömästi ollut sitä mieltä tai vakuuttanut itseni siihen uskoon, etten enää ka...